TERAPIA DE GRUP

 

 

Psihoterapie.

Înțelegerea terapiei de grup.

 

Dacă aveți în vedere psihoterapia, sunt disponibile mai multe opțiuni. Una dintre aceste opțiuni este terapia de grup. În funcție de natura problemei dvs., terapia de grup poate fi o alegere ideală pentru a vă aborda preocupările și a face schimbări pozitive în viața dumneavoastră.

 

La ce sa ma aștept de la terapia de grup?

Terapia în grup implică unul sau mai mulți psihologi care conduc un grup de aproximativ cinci până la 15 pacienți. În mod obișnuit, grupurile se întâlnesc o oră sau două în fiecare săptămână. Unii oameni participă la terapie individuală în plus față de grupuri, în timp ce alții participă numai la grupuri.

Multe grupuri sunt concepute pentru a viza o anumită problemă, cum ar fi depresia, obezitatea, tulburarea de panică, anxietatea socială, durerea cronică sau abuzul de substanțe. Alte grupuri se concentrează în general pe îmbunătățirea competențelor sociale, ajutând oamenii să se ocupe de o serie de probleme cum ar fi furia, timiditatea, singurătatea și stima de sine scăzută. Grupurile ajută deseori pe cei care au suferit pierderi, fie că este vorba de soț, de un copil sau de cineva care a decedat prin sinucidere.

 

Beneficiile terapiei în grup:

Alăturarea  unui grup de străini poate părea intimidantă la început, dar terapia în grup oferă beneficii pe care terapia individuală nu le poate face. Psihologii spun, de fapt, că membrii grupului sunt aproape întotdeauna surprinși de modul în care poate fi recompensată experiența grupului.

Grupurile pot acționa ca o rețea de sprijin și o consiliu sonor. Alți membri ai grupului vă ajută deseori să veniți cu idei specifice pentru îmbunătățirea unei situații dificile sau a unei provocări de viață și să vă țineți răspunzători pe parcurs.

Vorbind în mod regulat și ascultându-i pe alții, vă ajută și să vă puneți propria problemă în perspectivă. Mulți oameni se confruntă cu dificultăți de sănătate mintală, dar puțini vorbesc în mod deschis despre ei oamenilor pe care nu ii cunosc bine. De multe ori, s-ar putea să te simți ca și cum ai fi singurul care trece prin anumite situații - dar nu ești. Poate fi o ușurare când ii auzi pe alții ca discuta despre situațiile prin care trec și să realizezezi că nu ești singur.

Diversitatea este un alt beneficiu important al terapiei de grup. Oamenii au personalități și medii diferite și se uită la situații diferit. Văzând modul în care alte persoane abordează problemele și fac schimbări pozitive, puteți descoperi o serie întreagă de strategii pentru a face față situațiilor neplăcute din viața dumneavoastră .

 

 

Mai mult decât susținere:

În timp ce membrii grupului sunt o sursă valoroasă de sprijin, sesiunile formale de terapie de grup oferă beneficii dincolo de grupurile informale de auto-ajutorare și de sprijin. Grupurile de sesiuni de terapie sunt conduse de unul sau mai mulți psihologi cu pregătire specializată, care ofera membrilor grupului strategii specifice de gestionare a problemelor. Dacă sunteți implicat într-un grup de gestionare a furiei, de exemplu, psihologul dvs. va descrie strategii testate științific pentru controlul furiei. Această îndrumare vă poate ajuta să profitați din plin de experiența dumneavoastră în grupuri de terapie.

 

Participarea la un grup:

Pentru a găsi un grup adecvat, adresați-vă medicului sau psihologului dvs. individual (dacă aveți unul) pentru sugestii. De asemenea, consultați spitalele locale și centrele medicale.

 

Când alegeți un grup, luați în considerare următoarele întrebări:

 

Grupul este deschis sau închis?

Grupurile deschise sunt cele în care noi membri se pot alătura în orice moment. Grupurile închise sunt cele în care toți membrii încep grupul în același timp. Aceștia pot participa, de exemplu, la o sesiune de 12 săptămâni împreună. Există argumente pro și contra la fiecare tip. Când vă alăturați unui grup deschis, este posibil să existe o perioadă de ajustare în timp ce cunoașteți ceilalți participanți la grup. Cu toate acestea, dacă doriți să vă înscrieți într-un grup închis, va trebui să așteptați câteva luni până când este disponibil un grup adecvat, sau pana când se va forma un grup nou.

 

Câți oameni sunt în grup?

Grupurile mici pot oferi mai mult timp pentru a se concentra asupra fiecărui individ, dar grupurile mai mari oferă o mai mare diversitate și mai multe perspective. Discutați cu psihologul dvs. despre alegerea potrivită pentru dvs.

 

Cât de diferiți sunt membrii grupului?

De obicei, grupurile funcționează cel mai bine atunci când membrii întâmpină dificultăți similare și funcționează la niveluri similare.

 

Terapia de grup este suficientă?

Mulți oameni consideră că este util să participi atât la terapia de grup, cât și la psihoterapia individuală. Participarea la ambele tipuri de psihoterapie vă poate crește șansele de a face schimbări valoroase și durabile. Dacă ați fost implicat (ă) în psihoterapia individuală și progresul dvs. a încetat, aderarea la un grup poate să vă declanșeze creșterea și dezvoltarea personală.

 

Cât de mult ar trebui să împărtășesc?

Confidențialitatea este o parte importantă a regulilor de bază pentru terapia de grup. Cu toate acestea, nu există nici o garanție absolută a confidențialității atunci când faceți schimb de informații cu ceilalți, deci utilizați bunul simț atunci când divulgați informațiile personale. Aceasta fiind spuse, amintiți-vă că nu sunteți singurul care împărtășește povestea sa personală. Grupurile lucrează cel mai bine atunci când există o comunicare deschisă și onestă între membri.

Membrii grupului se vor simti străini la început , dar într-o perioadă scurtă de timp, ii veți vedea pe aceștia ca o sursă de sprijin valoroasă și de încredere.

 

Sursa:

http://www.apa.org/helpcenter/group-therapy.aspx