Caută
  • Psiholog Ana Maria Rotaru

Creierul distorsioneaza realitatea si perceptia noastra asupra situatiilor din viatanoastra!

Minte, asta face creierul! Uneori!


Distorsiunile cognitive sunt simple modalitati prin care mintea noastra ne convinge de ceva ce nu este adevarat. Deşi în toate tulburările emoţionale se întâlnesc distorsiuni cognitive, ele se întâlnesc frecvent şi în populaţia generală, motiv pentru care simpla prezenţă a uneia sau mai multor distorsiuni nu reprezintă sub nici o formă un criteriu de diagnostic pentru vreo tulburare emoţională. Aceste ganduri false sunt de obicei folosite ca să întărească gândirea negativă, iraționala sau emotiile, spunându-ne lucruri care sună rațional și adevărat, dar în realitate ne servesc doar la a ne proteja de sentimentele negative față de noi înșine.

De exemplu, o persoană poate să își spună: “Întotdeauna eșuez când încerc să fac ceva nou, prin urmare eșuez în orice aș vrea să fac. “ Acesta este un exemplu de gândire alb-negru. Aceasta persoană vede lucrurile doar în termeni absoluți; dacă eșuează făcând un lucru, crede ca va eșua în toate lucrurile pe care le face. Ne minte ca “nu suntem capabil sa trecem peste” , “ca nu suntem destul de buni”, “ca ma voi sufoca”, “ca voi înnebuni”, “ca toată lumea se uita la mine”, “ca m-am făcut de ras și voi trai cu rușinea tot restul vieții”, “ca sunt prost/proasta” , “ca acesta e cel mai rău lucru care mi s-ar putea întâmpla”.

Aceste lucruri nu sunt adevărate, aceasta e o gândire irațională, și avem tendința sa ne credem mintea pe cuvânt atunci când ne trec astfel de fraze prin cap. De cele mai multe ori atunci când suferim de anxietate sau panica, sau doar avem o situație și nu ii găsim rezolvare este bine sa apelam la ajutorul unui psiholog.


84 afișare0 comentariu