Caută
  • Psiholog Ana Maria Rotaru

De ce devin oamenii deprimati in preajma Craciunului?

Crăciunul aduce depresie pentru unii!

Ni se spune că, Crăciunul, pentru creștini, “ar trebui” să fie cea mai fericită perioadă a anului, o oportunitate de a fi bucurosi și recunoscători familiei, prietenilor și colegilor. Cu toate acestea, Crăciunul este momentul în care unii oameni experimentează o incidență ridicată a depresiei.

Psihiatrii, psihologii și alți profesioniști din domeniul sănătății mintale raportează o creștere semnificativă a pacienților care se plâng de depresie.

De ce?

Datorită timpului de iarnă întunecat, crește incidența tulburării afective sezoniere (SAD)? Desigur, acesta ar putea fi un motiv, dar se pare că are mai mult de-a face cu ASTEPTARI NEREALISTE și cu auto-reflecție excesivă pentru mulți oameni.

Unii sunt deprimați la Crăciun și chiar furioși din cauza comercializării excesive a Crăciunului, cu accent pe cadouri și pe activitățile sociale "perfecte".

Alte persoane devin deprimate, deoarece Crăciunul pare să fie un declanșator al auto-reflecției și gândirii excesive despre lipsurile vieții (și o mentalitate de "victimă") în comparație cu alte persoane care par să aibă mai mult și să facă mai mult. Altii sunt departe de casa.

Totuși, alții devin nerăbdători la Crăciun din cauza presiunii (atât comerciale, cât și induse de sine) de a cheltui o mulțime de bani pe cadouri și de a suporta datorii în creștere. Alți oameni declară că se tem de Crăciun din cauza așteptărilor pentru întâlniri sociale cu familia, prietenii și cunoștințele cu care trebuie să petreacă timp. Și, în sfârșit, mulți oameni se simt foarte singuri la Crăciun, pentru că au suferit pierderea celor dragi sau a locurilor de muncă.

Deci, ce ar trebui să faceți, dacă sunteți printre cei care se deprimă la Crăciun? Profesioniștii din domeniul sănătății mintale care tratează persoanele cu această problemă sugerează următoarele:

-În primul rând, dacă depresia este gravă, căutați ajutorul unui specialist calificat în domeniul sănătății mintale;

-Stabilirea limitelor personale privind banii cheltuiți pe cadouri și numărul de evenimente sociale;

-Nu acceptați nici o reprezentare "perfectă" a Crăciunului pe care mass-media, instituțiile sau alte persoane o prezintă;

-Reduceți așteptările și orice atașament despre cum “ar trebui” să fie de Crăciun; -Fiți prezenți și bucurați-vă de fiecare moment cât de bine puteți;

-Incearcați sa va implicați social, ajutati oamenii mai puțin norocoși;

-Fiți recunoscători pentru ceea ce aveți în viața voastră , mai degrabă decât să va concentrati asupra a ceea ce nu aveți;

-Evitați sa va gândiți excesiv asupra aspectelor neplăcute ale vieții voastre;

-Acționați și faceți lucruri interesante și distractive;

-Dacă sunteți religios, luați parte la activități bisericești care se concentrează pe sensul mai larg al Crăciunului;

-Concentrați-vă gândurile asupra tuturor lucrurilor bune despre Crăciun.

Sezonul de Craciun a devenit un moment dificil pentru multi oameni din societatea noastra. Pentru aceia dintre noi care nu au dificultăți în acest moment al anului, este o oportunitate de a ajunge la cei care devin deprimați. Pentru cei care sunt deprimați, este o oportunitate de a lua măsuri pentru a gândi, a simți și a acționa în moduri care sa ii ajute sa se desprinda de trecut.

98 afișare0 comentariu