Terapia individuala 

 

Te-ai simtit prea coplesit ca sa te descurci cu problemele tale? Dacă da, nu ești singur.

Potrivit Institutului National de Sanatate Mintala, mai mult de un sfert din adulti experimenteaza depresia, anxietatea sau o alta tulburare mintala indiferent de vârsta. Alții au nevoie de ajutor pentru a face față unei boli grave, pentru a pierde în greutate sau pentru a renunța la fumat, alcool sau jocuri de noroc. Cu toate acestea, alții se străduiesc să facă față problemelor legate de relații, pierderea locului de muncă, moartea unei persoane dragi, stresul, abuzul de substanțe sau alte probleme. Iar aceste probleme pot deveni debilitante.

 

Ce este psihoterapia?

Un psiholog vă poate ajuta să depasiti astfel de probleme. Prin psihoterapie, psihologii ajută persoanele de toate vârstele să trăiască mai fericite, mai sănătoase și mai productive.

 

În psihoterapie, psihologii aplică proceduri validate științific pentru a ajuta oamenii să dezvolte obiceiuri mai sănătoase și mai eficiente. Există mai multe abordări ale psihoterapiei - inclusiv cognitiv-comportamentale, interpersonale și alte tipuri de terapie de vorbire - care ajută indivizii să depaseasca problemele lor.

 

Psihoterapia este un tratament colaborativ bazat pe relația dintre un individ și un psiholog. Psihoterapia oferă un mediu de susținere care vă permite să vorbiți deschis cu cineva care este obiectiv, neutru și noncritic. Dvs. și psihologul dvs. veți lucra împreună pentru a identifica și schimba modelele de gândire și de comportament care vă împiedică să vă simțiți bine.

 

În momentul în care ați terminat, nu numai că ați rezolvat problema care v-a adus la psiholog , dar învățati și noi abilități pentru a putea face față mai bine provocărilor care apar în viitor.

 

Când trebuie să luați în considerare psihoterapia?

Datorită numeroaselor concepții greșite despre psihoterapie, puteți fi reticenți în a încerca acest lucru. Chiar dacă cunoașteți realitățile în locul miturilor, vă puteți simți nervos să încercați psihoterapia.

Depășirea acestei nervozități merită. Asta pentru că în orice moment calitatea vieții tale nu este ceea ce vrei să fie, psihoterapia te poate ajuta.

Unii oameni caută psihoterapie pentru că s-au simțit deprimați, neliniștiți sau supărați pentru o lungă perioadă de timp. Alții ar putea dori ajutor pentru o boală cronică care interferează cu bunăstarea lor emoțională sau fizică. Totuși, alții pot avea probleme pe termen scurt și  au nevoie de ajutor pentru a depăși situația de moment. Este posibil ca ei să treacă printr-un divorț, să se simtă copleșiți de o nouă slujbă sau să sufere decesul unui membru drag al familiei, de exemplu.

 

Semnele care indica ca ați putea acea nevoie de terapie includ:

* Un sentiment coplesitor și prelungit de neputință și tristețe.

* Problemele tale nu par să se îmbunătățească în ciuda eforturilor și ajutorului acordat de familie și prieteni.

* Îți este greu să te concentrezi pe sarcini de lucru sau să faci alte activități de zi cu zi.

*Va îngrijorați excesiv, vă așteptați la cel mai rău lucru care s-ar putea intampla sau sunteți constant intr-o stare de frica și neliniște.

* Acțiunile dvs., cum ar fi consumul de alcool in exces, consumul de droguri sau agresivitatea, dăunează sănătăți fizice și psihice, sau aduce probleme in mediul familial.

 

Care sunt diferitele tipuri de psihoterapie?

Există multe abordări diferite ale psihoterapiei. Psihologii se bazează în general pe una sau mai multe dintre acestea. Fiecare perspectivă teoretică acționează ca o foaie de parcurs pentru a ajuta psihologul să înțeleagă clienții și problemele lor și să dezvolte soluții.

Felul de tratament pe care îl primiți va depinde de o varietate de factori: cercetarea psihologică actuală, orientarea teoretică a psihologului dvs. și ceea ce funcționează cel mai bine pentru situația dvs.

 

Psihologii care folosesc terapia cognitiv-comportamentală, de exemplu, au o abordare practică a tratamentului. Psihologul dvs. vă poate solicita să abordați anumite sarcini menite să vă ajute să dezvoltați abilități mai bune de a face față anumitor situații de viața . Această abordare implică deseori sarcini de lucru la domiciliu.Psihologul dvs. vă poate cere să obțineți mai multe informații, cum ar fi notarea într-un jurnal a reacțiilor dvs. la o anumită situație în momentul în care aceasta apare. S-ar putea să aveți, de asemenea, sarcini de lectură pentru a afla mai multe despre un anumit subiect.

În contrast, abordările psihanalitice și umaniste se concentrează de obicei mai mult pe vorbire decât pe practică. S-ar putea să vă petreceți sesiunile, discutând experiențele voastre timpurii, pentru a vă ajuta pe dvs. și pe psihologul dvs. să înțelegeți mai bine cauzele principale ale problemelor curente.

Psihologul dvs. poate combina elemente din mai multe stiluri de psihoterapie.

Principalul lucru pe care trebuie să-l cunoașteți este dacă psihologul dvs. are experiență în zona în care aveți nevoie de ajutor.

 

Sursa:

http://www.apa.org/helpcenter/understanding-psychotherapy.aspx